NEAMTU COSTIN
http://neamtucostin.ro/
4 mai 2014
La multi ani fericiti, Costin Neamtu!
Articol apărut in revista "Plai străbun" - Magazin pentru românii din lumea intreagă" nr. 34 / 2014
= Căldura și intimitatea pastelului la Costin Neamțu =
Cu lucrările pictorului Costin Neamțu publicul interesat de artă a putut străbate primăvara, întreaga vară a anului 2013 și intra entuziast în toamnă, căci nu puține au fost evenimentele care au adus pe simeze deopotrivă picturi ca și volume pictate, toate opere semnate de acest creator, originar din satul Corni, județul Suceava.
Prima manifestare semnificativă a anului care l-a antrenat pe pictor s-a concretizat în expoziția gândită de curatorul Ruxandra Garofeanu la Galeria Dialog, spațiu în care se făceau remarcate variatele expresii plastice ale câtorva (13) reprezentanți ai promoției 1967 a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. Deși, considerăm că expoziția a fost extrem de bine venită, simeza s-a dovedit a fi totuși limitată, prea mică pentru numărul artiștilor abordați și diversitatea operelor aduse în expunere.
Costin Neamțu într-o companie puternică -Vasile Chinschi, Angela Tomaselli, Dan Horațiu Panait, Aurelia Matei, Liviu Stoicoviciu, Vasile Craioveanu, Ilie Boca- se prezenta acolo cu câteva dintre lucrările sale în care studiul de atelier semnala interesul artistului îndreptat spre sinteze pornite exclusiv din sugestiile oferite de natură.
O a doua expoziție în care s-a putut urmări de data aceasta demersul pictural dar și volumetric al lui Costin Neamțu printr-un număr mai mare de lucrări prezentate a fost organizată la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia. Și aici, forța ideii de “promoție” a determinat nașterea expoziției dar numărul restrâns de artiști, doar 3, a ajutat semnificativ la conturarea profilelor artistice. Lucrările expozanților- Letiția Oprișan, Dan Cioca și Costin Neamțu au fost selectate de criticii Doina Mândru și Mădălina Mirea sub titlul Reverii lucide, sintagmă care l-a readus cu bucurie în atenție pe importantul teoretician al artei, dispărut dintre noi, Radu Bogdan.
O surpriză a constituit cea mai recentă expoziție semnată Costin Neamțu. În prezentare s-a aflat o altă latură a cercetărilor situându-l pe artist prin natura observației în imediata apropiere a naturii. Privitorii s-au simțit atrași de data asta de plastician prin căldura pastelului, tehnică suverană pe simezele Galeriei Artelor a Cercului Militar Național. În plus, temele expuse în această tehnică, au diferit radical de ceea ce văzusem și semnalasem ca direcție pricipală în expozițiile anterioare. Pictorul monumentalist Costin Neamțu și-a demonstrat cu respectiva ieșire pe simeze sensibilul atașament față de bogăția figurativului. În plus, temele abordate de plastician -a căror istorie poate fi cu ușurință urmărită în plastica românească din secolul al XX-lea- au însemnat pentru creator o importantă provocare.
Portretul, peisajul sub diversele sale aspecte și natura statică au dominat simeza conturând universul intim al pictorului cu locurile dragi, cu oamenii care l-au impresionat, cu problemele legate de compoziție, game cromatice și armonii, dovedind și cu acest prilej că nu subiectul ales reprezintă punctul fragil al creației unui plastician ci felul în care reușește cu sinceritate să-și dea răspunsuri la întrebări incomode.
Roxana Păsculescu
|
|