Album despre RODICA TOTH POIATA
http://rodicatothpoiata.com/ro/
http://cristinafaleroni.blogspot.com/2013/02/rodica-toth-poiata.html
În anul 1974 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timișoara. Din anul 1996 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția Pictură
“Schitele si ebosele se nasc spontan ca expresie a unei stari artistice premergatoare. Pictura in sine, pensulatia, amestecurile cromatice, contrastele rezultate, aduc un nou suflu surprinzator care ma poarta pe un drum la capatul caruia imi reevaluez punctul de plecare cu emotie. In dorinta de autodepasire, sunt multumita doar atunci cand ideea initiala a prins contur, intrupandu-se in imagini printate prin tuse si armonii cromatice ce exprima esenta profunda a realitatii.” (Rodica Toth Poiata)
„Rodica Toth Poiata are ochi de cineast suprarealist, inscriindu-se in reevaluarile postmoderniste. Ma gandesc la jocul cu sugestia simbolica, cu esenta „deformatoare”, condus spre echilibrul fragil. Poate ca lucrarile Rodicai Poiata se apropie mai dificultos de privitor printr-un aer rece, distant si neprotocolar. Aceasta, insa, pana cand vom trece pragul spre ele însele, dand perdelele de fum deoparte, inregistrand spectacolul.” (Ermil Radulescu)
„Suita ei de nuduri este o polemica surazatoare, o inscenare a mitologiilor existente ori posibile: nici macar sclipirea ciorapilor de nylon pe o coapsa anume dezvelita nu starneste trivialitati. Rodica Toth Poiata picteaza efectul benign al prezentei feminine aspra haosului si razmeritei de instincte primare. O pictura capabila sa narcozeze raul si sa nasca ragazul de a admira altceva decat era de asteptat: misterul unicitatii fiecarei femei.” (Cornel Paul Chitic)
„O pictura figurativa, cu o nota pronuntat simbolica, practica Rodica Toth Poiata. Imaginile ei sunt reconstructii minutioase, desi mentale, ale unor locuri si peisaje singuratice, solitare in care detaliul bine conturat capata o incarcatura simbolica personala, intima.
O maniera precisa, aproape grafica, de a pune culoarea, de a desena formele intotdeauna limpezi si bine delimitate se adauga si ea la impresia usor ilustrativa a acestor imagini interiorizate, emanand un puternic sentiment de singuratate si sensibilitate fragila. Maniera surdinizata de a pune tusa scoate in lumina fondul simbolic al acestei picturi.” (Magda Cârneci)
„Trupurile feminine pictate de Rodica Toth Poiata par a fi ajuns dintotdeauna la o deplina impacare cu conditia lascivitatii lor pure, nefiind expresia vreunui gest reflex cerebral ascuns ci doar starnind ganduri, vise, cosmaruri, o aproape ludica resemnare in fata fortei de netagaduit a seductiei” (Constantin Dumitru)
„Curbe muzicale sincopate cu rectangularitati viguroase, paste dense de culoare invecinate cu transparente cromatice delicate compun in arabescuri elegante trupuri feminine, in egalaa masura carnale si metaforic simbolice, in pictura Rodicai Toth Poiata. Artista cultiva un erotism discret, in care trupescul se subordoneaza intotdeauna spiritualizarii abstracte. Eternul feminin apare in opera sa ca o prezenta eterica in care erosul primordial nu este inca alterat de conotatii sexuale directe. Femeile sale sunt fiinte ideale, cu o anatomie indraznet stilizata, care le apropie de eleganta petalelor unor flori exotice.” (Valentin Tanase)
„Rodica Toth Poiata confera viziunii sale neted realiste, mergand uneori pana la inregistrarea detaliilor, o perspectiva simbolica, mai bine zis o deschidere catre sensuri generalizatoare. Starea de reflexivitate se naste din intimitatea profunda cu datele imediatului, caci ceea ce se poate remarca inca de la bun inceput in pictura ei este tocmai sentimentul unei implicari in existenta si a unei firesti detasari, invocand abstractiunea cuvantului si o finalitate superioara a naturii, de ordinul terapiei sufletesti.”
„Pictorita are facultatea aparte de a vedea reflectand, de a inregistra vizibilul in starea reveriei, altfel spus de a se topi in vis. Si acest vis al ei se imbraca cu o infinita delicatete in discretii tonale si o lumina bland invaluitoare, facand din candoare o expresie surprinzatoare a fantasticului.” (Cornel Radu Constantinescu)
Expozitii Personale
2012 – Galeria de arta Orizont, Bucuresti – expozitie de pictura figurativa
2012 – Galeria de arta Frezia, Dej – expozitie de pictura figurativa si peisaje
2008 – Galeria de arta Simeza, Bucuresti – expozitie de pictura figurativa
2006 – Galeria de arta Artis, Teatrul National Bucuresti – expozitie de pictura
2006 – Galeria de Arta a Cercului Militar National, Bucuresti – expozitie de pictura
2006 – Foaierul teatrului Odeon: expozitie de pictura, ilustratii de carte pentru „Catifea” de Florin Zamfirescu
2002, 2004 – Galeriile Senatului Romaniei, Bucuresti – expozitie de pictura
2004 – Galeria de arta UAP, Targul Mures – expozitie de pictura
2003 – Galeria de arta Orizont, Bucuresti – expozitie de pictura
2002 – Galeria de Arta a Cercului Militar National, Bucuresti – expozitie de pictura
2002 – Muzeul Literaturii Romane, Bucuresti – expozitie de pictura in ulei
2001 – Muzeul Literaturii Romane, Bucuresti – expozitie de grafica
1998 – Galeriile Fondului Plastic, Tulcea – expozitie de pictura
1997 – Galeriile Fondului Plastic, Tulcea – expozitie de pictura
1995 – Muzeul de Arta, Brasov – expozitie de pictura
1994 – Muzeul de Arta, Brasov – expozitie de pictura
1988 – Sala Victoria, Brasov – expozitie de pictura
1985, 1988 – Sala Casa Cartii, Tulcea – expozitie de pictura
1982, 1983 – Sala Dacia, Tulcea – expozitie de pictura
Expozitii de Grup
2010 – Bruxelles, Arthis – Casa de Cultura Belgo – Romana
2005 – Expozitie de pictură, Galeriile Apollo, Teatrul Naţional, Bucureşti
2003 – Expozitie de pictură, Galeriile Apollo, Teatrul Naţional, Bucureşti
2003 – Expoziţie de pictură, Galeriile Parlamentului României
2002 – Expozitie de grafică şi pictură, organizată de UNESCO, Atena, Grecia
1997 – Expozitie de pictură, Paris, Franţa
1995 – Expozitie de pictură, Aalborg, Denemarca
1990 – Expozitie de pictură, Saint Nazaire, Franta
1990 – Bienala de pictură şi sculptură, Galeriile Teatrului Naţional, Bucureşti
1989 – Expozitie de pictură, Galeriile Fondului Plastic, Tulcea
1987 – Expoziţie de artă plastică a tineretului, Sala Dalles, Bucureşti
1986 – Expoziţie de pictură, Ismail, URSS
1985, 1988 – Casa Cartii, Tulcea – expozitie de pictura in ulei
1977 – Expoziţie de grafică, Salonul republican, Sala Dalles, Bucureşti
|
|