Album despre GRIGORE SPIRESCU
Grigore Spirescu la Galeria Veroniki Art, până la 13 aprilie 2008
Expoziţia îşi propune să repună în circulaţie o creaţie de o valoare incontestabilă, ce trebuie cunoscută. Creaţia viguroasă, unitară şi foarte personală a unui artist a cărui operă face parte deja din istoria artei contemporane româneşti, dar al cărui nume nu este suficient vehiculat în momentul actual.
Este de remarcat consecvenţa cu care el a investigat universul din preajmă, reuşind să facă, din întâmplările mărunte ale unei zile, fapte demne de consemnat. Elementul cel mai important pentru opera lui Grigore Spirescu este consistenţa picturalităţii sale. Este opera unui pictor a cărui experienţă îşi găseşte repere într-o descendenţă postimpresionistă, fără însă a abandona gestul convingător, susţinut de substanţa formelor, a volumelor pe care nu le neglijează niciodată.
Creaţia sa pare că stă sub semnul jocului, al gestului spontan, al misterului ce însoţeşte viaţa tainică a acestor imagini, descoperite de artist în peregrinările sale. Surprinzătoare este atracţia pentru imaginea concretă, reală, construită, respectând toate regulile figurativului şi totodată gestul liber, dezlănţuit, al tuşelor de culoare ce se suprapun acestor imagini. Efectul este puternic, iar rezultatul surprinzător prin impactul direct, trăirea plină de substanţă, energia cu care pictorul încearcă să nu scape intensitatea momentului.
Fascinant în pictura sa este acest amestec între senzorial şi capacitatea de a nu renunţa la regulă, la rigoare, de a readuce instinctul în câmpul raţiunii. Este vizibilă experienţa pe care a avut-o în domeniul artei monumentale, mai ales în mozaic şi frescă, tehnici dificile, complexe, care i-au stimulat plăcerea pentru jocul petelor de culoare, a compoziţiilor alcătuite din mici fragmente, a rafinamentului cromatic al suprafeţei. În morfologia formelor sale el nu neglijează expresia decorativă a acestora, o frumuseţe în faţa căreia privirea nu poate rămâne indiferentă. Avem în această expoziţie extrem de unitară, dar nu monotonă, o lecţie de seriozitate, de cunoaştere şi har prin care descoperim lumea văzută de unul dintre artiştii contemporani valoroşi.
Maria-Magdalena Crişan, 26 martie 2008
|
|