Login
e-galerie.ro STEURER - Familia de artisti Coperta Albumului FAMILIA STEURER de Alexandrina Isac Steurer Ed. Maxim Publisher 2010
Advanced Search
RSS Feed for this Foto

STEURER - Familia de artisti

1. Album... 2. IOSEF FRANZ... 3. MARIA... 4. MIA STEURER... 5. DORINA... 6. ROBERT... 7. Coperta...

Coperta Albumului FAMILIA STEURER de Alexandrina Isac Steurer Ed. Maxim Publisher 2010

”DINASTIA STEURER”

În 16 martie 2010, orele 18:30, la Biblioteca Centrală Universitară, Galeria GalAteCa, Bucureşti, s-a lansat volumul ”Familia Steurer, de la Maria şi Iosef la Robert, 4 generaţii de artişti”, autor: prof. Alexandrina Isac-Steurer. Tot atunci, în prezenţa a peste 100 de participanţi, s-a vernisat expoziţia retrospectivă ”Familia Steurer”.(Expoziţia rămâne deschisă până la 25 martie,2010).
Dublul eveniment s-a încheiat cu un recital de muzică şi poezie, având în program 13 numere instrumentale şi vocale, precum şi recitări din poezii semnate Robert Isac Steurer, în interpretarea actriţei Doina Ghiţescu.

Prezetarea lucrării „FAMILIA STEURER de la Maria şi Iosef la Robert 4 generaţii de artişti”:

Volumul „Familia Steurer de la Maria şi Iosef la Robert, 4 generaţii de artişti” este o monografie - album de artă, scrisă de prof. de pian, Alexandrina Isac-Steurer, nepoata de mamă a artiştilor plastici Maria Ciurdea şi Iosef Franz Steurer.
Iosef Franz Steurer: austriac, născut şi instruit la Viena şi Munchen şi naturalizat în România, în urma căsătoriei cu Maria Ciurdea (în 1905):
Maria Ciurdea Steurer: născută în oraşul Roman, a studiat artele plastice la Bucureşti şi Munchen.

Monografia – album (care se află în Librăriile: ”Eminescu”, ”Centrul de Librării Bucureşti”, ”Sadoveanu”, ”Dorobanţi”, etc.) prezintă: cele 4 generaţii de artişti descendenţi Steurer pe perioada 1878 şi în prezent.
Se prezintă viaţa şi creaţia celor:
- 8 artişti plastici
- 1 sculptor
- 1 poet
- 3 muzicieni
- şi 1 artist fotograf, personalităţi puternic ancorate în viaţa artistică românească, recunoscute naţional şi internaţional.
Lucrarea aduce o REPARAŢE MORALĂ întemeietorilor familiei de artişti Steurer, Maria Ciurdea şi Iosef Fr. Steurer cei cărora din motive politice li s-a interzis să mai aibă acces la sălile de expoziţie începând cu anul 1946 şi până la stingerea lor din viaţă, în 1967, respectiv 1971. Singurele două excepţii au fost în 1959 şi 1981 când, prin grija unor iubitori de artă şi muzeografi li s-au deschis două expoziţii retrospective: în 1959 Expoziţia Retrospectivă a soţilor artişti Maria Ciurdea şi Iosef Fr. Steurer la Galeriile de Artă ale Fondului Pastic, iar în 1981, postum, Expoziţia Retrospectivă a Mariei Ciurdea Steurer, la Muzeul de Artă al României, Muzeul Coleţiilor de Artă.

Consultantul ştiinţific al lucrării este istoricul şi criticul de artă, PETRE OPREA.
Volumul are un cuvânt înainte semnat de regretatul Academician DAN GRIGORESCU, cel care a scris şi numeroase cronici referitoare la creaţia unora dintre membrii familiei de artişti Steurer, cronici apărute în reviste, prezentate la Radio sau la vernisarea unora dintre expoziţiile acestor artişti, precum şi articole scrise pentru această lucrare.
Alte nume prestigioase, ca: Nicolae Tonitza (care o numeşte pe Maria Ciurdea Steurer în ”Universul Literar” din 20 dec.1925 „cel mai desăvârşit talent feminin din câte cunoaştem până în clipa de faţă”), Tudor Arghezi, Dimitrie Paciurea, D. Caselli, Tudor Opriş, Petre Oprea, Ilie Văranu, Eugen Cernătesco etc. vin să întregească prezentarea artiştilor ce fac subiectul acestei lucrări care acoperă aproape 150 de ani de istorie a artei româneşti.

În cele 400 de pagini ale volumului ( 29/24 cm), cu traducere parţială în limba engleză, se prezintă: citate din cărţi, ziare şi reviste de specialitate; 500 de documente și fotografii legate de viaţa şi creaţia celor 13 artişti ai familiei Steurer; peste 300 de reproduceri ale lucrărilor de artă ale acestora, precum şi destăinuiri ale celor care au fost şi ale celor care sunt membrii artişti ai acestei familii.
- În prima parte, se prezintă pe larg viaţa şi creaţia soţilor artişti Maria şi Iosef Fr. Steurer şi a descendenţilor pe linie directă ai acestora: fiica, pictoriţa Mia Steurer Moţatu, (generaţia a ll ); nepoata, muziciana Alexandrina Isac-Steurer (generaţia a lll-a): strănepotul, poetul Robert Isac Steurer (generaţia a lV-a de artişti).
-În partea a doua, se prezintă aspecte din viaţa şi creaţia altor artişti, reprezentanţi ai generaţiilor de artişti Steurer :
din generaţia ll-a: Leonida Moţatu, artist fotograf; soţii Ecaterina şi Iosif Steurer (fiul), pictori; Dorina Steurer, pictor;
din generaţia lll-a: Gheorghe Moţatu Steurer, muzician;
din generaţia lV-a: Gheorghe Valeriu Moţatu, muzician şi Rodica Damian Steurer, pictor.
În alcătuirea lucrării s-au folosit documente şi reproduceri ale operelor de artă fie din arhiva familiei (din Bucureşti, Munchen, Viena şi Barcelona), fie obţinute de la Muzeul Naţional de Artă al României, de la Academia Română, de la Institutul de Istorie a Artei „ G. Oprescu”, de la Muzeul Municipiului Bucureşti, de la Uniunea Artiştilor Plastici din România, de la Institutul Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică, de la Muzeele de Artă Roman, Constanţa şi Ploieşti precum şi de la Biblioteca Naţională a României, (Colecţii Speciale), Biblioteca Academiei Române (Secţia Stampe) şi Biblioteca Uniunii Artiştilor Plastici din România. Numeroase reproduceri au putut fi realizate prin bunăvoinţa colecţionarilor din ţară şi din afara ţării.

Autoarea

Data: 22.03.2010
Dimensiune originala: 487x640
Coperta Albumului FAMILIA STEURER de Alexandrina Isac Steurer Ed. Maxim Publisher 2010
Windows HD Wallpapers - Jocuri Noi