Album despre ANGELA TOMASELLI
http://www.angelatomaselli.ro/
http://www.artexpert.ro/artisti/artist/angela-tomaselli
Curriculum Vitae
Nascuta la 5 noiembrie 1943 in Brezoi, Valcea,de origine italiana pe linie paterna, dintr-un tata italian nascut in Romania si o mama jumatate nemtoaica, jumatate romanca
1957-1961 - urmeaza cursurile cercului artistic de la scoala de arte din Ramnicu Valcea.
1961-1967 - studenta la Institutul de arte plastice “Nicolae Grigorescu”, sectia arta monumentala; lucreaza cu G.Popescu ,Simona Vasiliu Chintila, E.Schileriu si C.Ioanid.
Alege la absolvirea facultatii in 1967 postul de muzeograf in cadrul Muzeul de Arta Moderna si Contemporana din Galati. In cercul de artisti tineri din Galati ii regasim pe Eugen Holban, Ingo Glass, Ioan Simion Marculescu si pe criticul de arta Maria Magdalena Crisan.
Participa incepand cu 1968 cu lucrari la expozitia de grup organizata la UAP din Galati si la Salonul anual de arta al filialei Uniunii Artistilor Plastici din Galati. La cel din urma, va participa constant, in perioada 1968-1993.
In 1969 participa pentru prima oara la Expozitia Republicana, organizata in Bucuresti. O vom regasi aici cu lucrari si in aproape toti anii, pana in prezent.
Din 1970 accepta oferta de a preda ca profesor la Liceul de Arta din Galati, unde ii va avea ca elevi pana in 1992 , pe Aurel Cucu, Mircea Eliade , Maria Manolescu, Mircea Manelici, Romeo Pervolovici, Viorica Sladescu, Elena Vlad.
1970 - prima expozitie personala, la Casa de Cultura din Galati.
1971 - este primita ca membru in Uniunea Artistilor Plastici din Romania.
1972 - Bacau, Galeria de arta a U. A..P., expozitia de grup, Promotia 1967 (editia 1).Participa cu lucrari alaturi de artisti din generatia sa: Ilie Boca, Elena Chinschi, Constantin Doroftei, Cornelia Victoria Dedu. Participa la expozitia organizata la Casa Ziaristilor din Galati.
1973 - face primele calatorii de studiu peste hotare, in Cehoslovacia si Ungaria. Participa la editia a doua a expozitiei de grup, Promotia 1967, la Galeria de arta a UAP, Bacau.Ca si in anul anterior, expozitia este repetata la Targul Ocna, Bacau.
1974 - este coautor, alaturi de Eugen Holban, si asigura grafica primului volum al albumului Arta Populara (din jud.Galati), editat de Comitetul de cultura si de Centrul judetean de indrumare a creatiei populare, Galati. Participa la expozitiea de grup “Sensuri in abordarea peisajului”, organizata de Natalia Buceac, la Muzeul de Arta Moderna si Contemporana, Galati.
1976 - figureaza in Dictionarul artistilor romani contemporani, de Octavian Barbosa, editura Meridiane.(pag.483). Participa la expozitia de grup organizata la Galeriile de arta ale UAP, in Suceava.
La Muzeul de Arta Moderna si Contemporana din Galati , Maria Magdalena Crisan organizaneaza si editeaza catalogul expozitiei de grup, “Realitatea si formelor ei de expresie”. Angela Tomaselli expune alaturi de Horia Bernea, Ion Bitzan, Serban Gabrea, Ana Lupas, Radu Tanasescu si Clara Tamas .
Primeste Premiul I pentru pictura la expozitia republicana a cadrelor didactice, organizata in Bucuresti, la Muzeul RSR.
1977 - Expozitia personala vernisata la Galeria Eforie, Bucuresti se bucura de prezentarea criticului de arta Amelia Pavel.
Participa la expozitiile de arta contemporana romaneasca, organizate la Moscova (Rusia) si Budapesta(Ungaria).
Participa cu lucrari la expozitia republicana, organizata la Teatrul National din Bucuresti.
1981 - face o calatorie de studiu in Italia, unde viziteaza Roma, Pompei, Venetia si Torino.
1983 - participa in Grecia, cu lucrari , la Expozitia de arta contemporana romaneasca.
Prima expozitie personala organizata in strainatate, La Academia di Romania din Roma, Italia.
1988 - deschide o expozitie personala la Galeria Caminul Artei, Bucuresti (prezentare-criticul de arta Virgil Mocanu).
1989 - expune impreuna cu Sergiu Dumitrescu si Simion Marulescu, la Galeriile de arta ale U.A.P.,Galati (prezentare - Maria Magdalena Crisan).
1993 - se stabileste definitiv in Bucuresti.
1994 - participa la tabara de creatie organizata de pictorul Ion Vasai, la Moinesti, Bacau, impreuna cu Suzana Fantanariu, Stefan Iacobescu, Ilena Micodin, Ala Jalea Popa, Horea Mihail, Ilie Boca, Ion Salisteanu s.a.
1995 - participa la Expozitia de grup “Saloanele Moldovei”, organizata la Chisinau (Republica Moldova) si Bacau (Romania)
Participa la tabara de creatie din Strehaia, Mehedinti, alaturi de Ion Dimitriu, Irina Predescu, Ion Salisteanu.
1996 - participa impreuna cu, printre altii; A.M. Agrippa, Ion Grigore, Victor Hreniuc, Costin Neamtu la tabara de creatie si la simpozionul organizat la Ipotesti, Botosani.
1997 - vernisajul expozitiei de grup la Galeriile de arta Artex ale U.A.P., Ramnicul Valcea.
Expozitia de grup “Sacrul in Arta”, in organizarea criticului de arta Alexandra Titu, la Sala Brancusi (Palatul Parlamentului), Bucuresti.
Participa la expozitia de grup “Dunarea in Arta romaneasca” organizata la Viena,Austria.
Participa la expozitiile internationale din Orleans si Tours,Franta, organizate de Asociatia culturala Soleil de l'Est (presedinte Michel Gavaza)
1998 - primeste “Marele premiu” la Salonul de Sud, organizat la Ramnicul Valcea.
1999 - expozitia personala la Casa Pogor din Iasi, cu o prezentare facuta de poeta Ana Blandiana si la Galeria Cupola (Iasi), in prezentarea criticului Valentin Ciuca. Numarul revistei culturale Convorbiri literare este ilustrat complet cu lucrari din aceasta expozitie.
Participa la expozitia “Sacrul in arta”, organizata in Sala Constantin Brancusi (Palatul Parlamentului) Bucuresti cu prilejul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti (curator- criticul de arta Alexandra Titu).
Participa la Mogosoaia, 1999 - tabara de creatie plastica, organizata de Centrul Cultural National Mogosoaia, Bucuresti.
2000 – expozitii personale Galeria Speranta Bucuresti, Muzeul de Arte Vizuale Galati si Muzeul de Arta Ramnicul Valcea
Expozitii de grup Studio Opt la Galeria de Arta a Municipiului Bucuresti, Grup 2000 la Cercul Militar National Bucuresti, la UAP Braila, Saloanele Moldovei la Chisinau si Bacau, Salonul de Arta Bucuresti 2000, Targul International de Arte Vizuale TIAV Bucuresti, 22 masti – artisti din Romania la Venetia Italia.
Tabere de creatie Blasova 2000 Braila, Virgil Mihaescu Brebu Prahova, Voina Campulung Arges; Calatorii de studii in Franta si Germania.
2001- expozitie personala Primaria din Predazzo Italia, Salonul Municipal de Arta Buc. UAP
Expozitii de grup Muzeul Municipiului Bucuresti, Expozitii international Stage de Documentation et de Creation pour les Peintres de Roumanie et de Russie Indres-et-Loire Tours Franta, Salon International d’Art Quissac Franta (Obtinand Diploma de Onoare cu Mentiunea speciala a Juriului), Targul International de Arte Vizuale TIAV Bucuresti, Salonul Municipal de Arta Bucuresti, Salonul National de Arta
2002- expozitii personale: Bendorf Koblenz Germania, Galeria Sabina&Jean Negulescu Bucuresti, Galeria Frezia Dej
Expozitii de grup: Galeria Mathurinet Passerelles, Tours Franta, Centrul Cultural Roman Paris, Festivalul Montmarte en Europe, Paris Franta, “Sommeraustellung 2002”, Bendorf, Germania, “8 peintres” Castelul Regal Collioure Franta, Galeriile UAP Valcea, Salonul Municipal de Arta Bucuresti, Targul International de arte vizuale TIAV Bucuresti
Tabere de creatie Tabara Internationala de Arta Plastica “Dealul Malului” Ramnicul Valcea, “Memorialul Eminescu” Ipotesti, Botosani
2003 – expozitii personale: Galeria UAP Bistrita, Galeria Klingenthal Raderborn Germania, Galeria Inter-Art Aiud Alba, Galeria Carola’s Art Shop Timisoara, Gallerya.ro Ramnicul Valcea, (cu lansarea monografiei Tomaselli de Maria Magdalena Crisan si Alexandra Titu), Institutul Cultural Roman Berlin Germania, Galeria Sabina&Jean Negulescu Bucuresti, (cu lansarea monografiei Tomaselli de Maria Magdalena Crisan si Alexandra Titu)
Expozitii de grup: Artistes Peintres des Pays de l’Est, Paris Franta, Muzeul de Istorie Blaj, “8 peintres” Saint Andre Franta
Tabere de creatie: Tabara Internationala de Arta Plastica “Dealul Malului” Ramnicul Valcea, “Tabara Internationala de Arta I.I.Klein” Blaj Alba, TIC Aiud Alba, Voina Campulung Arges,
2004 – expozitii personale: “La sud-est de Eden” Galeria Simeza Buc, Muzeul National de arta Cluj-Napoca, Galeria Cozia Hamme Belgia,
Expozitii de grup: Artistes peintres Roumains et Russes en Tours, Orleans, Collioure Franta, Galeria Apllo Buc, “Roumanie – un arc-en-ciel europeen” la Maison Culturelle Belgo-Roumanie si Parlamentul Europei, Bruxelles, Belgia
Tabere de creatie: Tabara Internationala de pictura “Lucian Grigorescu” Medgidia, Tabara Internationala de Arta Plastica “Dealul Malului” Ramnicul Valcea
2005 - expozitii personale: Galeriile ARTEX Ramnicul Valcea, Muzeul Judetean Stefan cel Mare Vaslui,
Expozitii de grup: “Artistes Peintres Roumains en France” – Institutul Francez Bucuresti
Tabere de creatie: Tabara Internationala de Arta Plastica “Dealul Malului” Ramnicul Valcea
2006 - expozitii personale: Galeria Vasby Konthall, Stockolm Suedia, Amintiri suprapuse Galeria IRECSON Buc,
Expozitii de grup: “Secvente I” Galeria Veronki Art Bucuresti, Salonul National de Arta Sala “Constantin Brancusi” Palatul Parlamentului
Tabere de creatie: Balcic ed III Bulgaria
2007 – Nominalizare la Premiile Radio Romania Cultural pe 2006 la sectiunea arta plastica
Expozitii personale: “Calatorii imaginare” Galeria Veronki Art Bucuresti, Galeria Anagma, Madrid, Spania,
Expozitii de grup: “Intalniri cu maestri ai artei contemporane romanesti” Panaci Vatra Dornei si Muzeul de arta Iasi, “Romanian Contemporary Artists” Maastricht Olanda, “Pictori de azi la Balcic” Institutul Bancar Roman,
Tabere de creatie: Tabara Internationala de Arta Plastica “Dealul Malului” Ramnicul Valcea, “Monteoru Art 2007”, Buzau,
2008 - expozitii personale: “La Maison Culturelle Belgo-Roumaine-ARTHIS” Bruxelles Belgia,
Expozitii de grup: “Monteoru Art 2007” Galeria Simeza, “InterArt International Exhibition” Woodrow Wilson Center Washington SUA, “Traditie si postmodernitate” Galeriile de Arta Focsani, Galeriile de Arta Contemporana “Complex Muzeal Iulian Antonescu” Bacau, “Retrospective de peinture Roumaine” Muzeul Sutu Bucuresti
Tabere de creatie: “Dunarea si Dobrogea Crestina” Manastirea Dervent, Cincis Hunedoara, Golubac Serbia, “Forma, culoare, timp” Negresti Oas
2009 - Nominalizare la Premiile Radio Romania Cultural pe 2008 la sectiunea arta plastica
Expozitii personale: “Amintiri suprapuse” Muzeul de Arta Falticeni, Suceava, Galeria Apollo
Expozitii de grup: “InterArt International Exhibition” New York SUA,
Tabere de creatie: “Stagiu pe Valea Loirei” Briare, Franta
Acordarea titlului de “Cetatean de Onoare” a localitatii Brezoi, Valcea
Diploma de Excelenta a Ministerului Culturii a Republicii Moldova la Bienala Internationala de Pictura Chisinau 2009
2011 - Expozitia "In Memoriam Maria Magdalena Crisan" la U-ART Gallery Uzinexport Buc.
***
Alte informatii pe:
http://www.angelatomaselli.ro/
http://www.podiumart.com/tomaselli/index.htm
http://www.artline.ro/Virtual-gallery-Tomaselli-Angela-19-2.html
http://www.fanart.ro/profilartist.php?artist=29
http://www.observatorcultural.ro/ARTE-VIZUALE.-Angela-Tomaselli-Arhitecturi-si-Amintiri-suprapuse*articleID_21930-articles_details.html
http://angela-tomaselli.catalogarta.ro/Artist-profesionist.html
http://ionirimescu.wordpress.com/2009/03/24/angela-tomaselli-expune-la-falticeni-vineri-27-martie-2009/
http://www.oron.ro/cultura/expozitie_de_pictura_angela_tomaselli___cultura_62_273251.html
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1127088-expozitie-pictura-angela-tomaselli.htm
http://www.nordlitera.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=2219
http://soleildelest.free.fr/sdl/peintres/tomaselli/index.html
http://www.stiri.botosani.ro/stire/5574/Pictura+Tomaselli+si+exigentele+iconografice+ale+preotului+Grigore+Diaconu+++.html
http://www.gallerya.ro/artist_gal.php?id=32&language=1
***
Angela Tomaselli – calatorii imaginare
Maria-Magdalena CRISAN OBSERVATORUL CULTURAL nr. 357 din 1 februarie 2007
Cei care au urmarit de-a lungul anilor plastica Angelei Tomaselli s-au obisnuit cu expresia ei fabuloasa, inspirata din medii si regnuri diferite. A fost o perioada a dealurilor, a florilor, altfel spus au predominat elementele vegetale, au urmat pasarile si animalele, o lume ciudata in care, in ultimii ani, au aparut si oamenii, o realitate impregnata puternic de personalitatea pictoritei.
Vizitatorii Galeriei „Veroniki Art“ vor recunoaste cite ceva din toate acestea, dar acum se vor intilni in expozitia personala recent deschisa cu pictura Angelei Tomaselli, mai viguroasa, mai plina de forta, „calatoriile imaginare“ o reprezinta pentru acest moment al creatiei sale.
Angela Tomaselli face parte dintre artistii despre care sintem tentati sa spunem ca si-au descoperit cu usurinta drumul, au reconstruit o lume conforma imaginatiei lor, au stiut sa fructifice „oferta“ din jurul lor, dezvoltind de-a lungul anilor un drum propriu, bine articulat in datele limbajului plastic. inca din primele cicluri, fara a se indeparta de real, Angela Tomaselli a avut capacitatea de a reformula imaginea lumii intr-o viziune personala. Dupa dealuri si flori, unde important a fost exercitiul destructurarii imaginii directe, au urmat ciclurile inspirate din lumea pasarilor si a animalelor, intitulate Fabule.
Aici relatarea capata caracter epic, este un univers ce conduce spre intriga, acum compozitiile sale induc un tip de imagine cu caracter moralizator, o realitate in care se suprapun planuri, sugerind mai mult decit povestind. Sint lucrari provocatoare, cu intimplari cotidiene, pe care ea le relateaza cu umor, o inlantuire de imagini, de grafii care leaga si dezleaga elementele, asa cum le aflam si in lumea povestilor. Este un fel indirect de a relata despre lume, de a se descarca mai ales de aspectele ei negative, cu o agresivitate atenuata, ce uneori capata accente dramatice. Ciclul Fabulelor are, in creatia ei, o permanenta, chiar daca uneori il intrerupe, el revine, de cite ori realitatea ii impune.
Acest mod de a intelege plastica se potriveste cu adevarat personalitatii Angelei Tomaselli. Ea prefera expresia aluziva, dar suficient de „citibila“, prefera sa transmita lucrurile grave intr-o viziune in care binele si raul se amesteca, frumosul si uritul devin parteneri, fiecare privitor alegindu-si din acest conglomerat ceea ce il intereseaza.
Plastica Angelei Tomaselli o putem citi, acum, dupa aproape patruzeci de ani de creatie, ca pe un jurnal, ca pe o reactie la evenimente, fie de ordin personal, fie cele provocate de impactul cu existenta de zi cu zi. Dupa Fabule, au urmat Amintirile suprapuse, Mitologiile subiective, cicluri legate de o perioada plina de evenimente in existenta pictoritei. Cele mai importante au fost calatoriile, o viata profesionala sustinuta, cu multe evenimente, cunostinte, toate acestea accentuind o zona in care picturalitatea sa reprezinta reactia directa la tot ceea ce i se intimpla. Asa apar elementele de arhitectura, asa apar oamenii, asa se intilnesc animalele fantastice, asociate unor personaje, lucrarile ei din aceste cicluri semnaleaza situatii, de multe ori amuzante, dar nu lipseste nici o dimensiune grava a unei existente destul de agitate.
inainte de a vorbi despre limbajul plastic, despre personalitatea artistei, trebuie spus ca pictura Angelei Tomaselli este un tip de scriitura necriptata, care relationeaza simbolul cu o poveste. Compozitiile ei sint in general elemente dintr-o realitate ale carei legaturi privitorul le descopera singur, fiecare are libertatea sa-si alcatuiasca propria poveste.
La baza picturalitatii Angelei Tomaselli se afla cotidianul, intersectat cu amintiri, cu imaginatia ce lasa sa scape uneori viziuni mai greu de tradus, dar aceste lucruri nu impieteaza asupra coerentei lucrarii. Mai ales in ultimii ani simbolistica ei a capatat o expresivitate cuceritoare, ea stie sa obtina efecte plastice speciale din jocul petelor de culoare si al grafiei, stie sa dea o expresivitate foarte directa formelor.
Trebuie sa amintim si despre un intreg ciclu dedicat muzicii, chitaristilor, ritmurilor de jazz si blues integrate in lumea diversa a imaginatiei sale. in ultimii ani, alaturi de acest bogat breviar venit mai ales din lumea necuvintatoarelor, omul isi face frecvent aparitia in compozitiile sale. Interpretarea este insa de aceeasi maniera, ca motiv si nu ca individualitate. Chipurile ei trimit uneori spre repere istorice, alteori pun in evidenta conotatii mistice, precum acele „femei ingeri“, prezente inaripate, cu habitudini dintre cele mai obisnuite, luate din viata de zi cu zi. Exista un tip de licente pe care artista si le asuma, combinind cu libertatea subconstientului cele mai imprevizibile lucruri.
Arhitecturi, asa cum le-a vazut in locurile prin care a trecut, mici intimplari amuzante unde descoperim de cele mai multe ori un fel de „arca lui Noe“, in care lucruri atit de diferite traiesc, convietuiesc in acelasi plan. in general, din compozitiile Angelei Tomaselli lipseste personajul principal. Cel care da expresie este ansamblul, ritmul, inlantuirea elementelor, un fel de dans, cu multe meandre, cu urcusuri si coborisuri, evoluind de cele mai multe ori sub vraja unei muzici ritmate sau, alteori, totul pare incetinit, transferat in zona intensitatilor, atunci cind petele de culoare capata o mai mare pregnanta, sustin tensiunea compozitiilor sale.
Putem spune ca pictura Angelei Tomaselli a evoluat constant intre expresionismul liric si fantastic. Ea a preferat intotdeauna un univers bogat, cu multe repere, cu conotatii uneori disparate, dar care isi gasesc expresia in ansamblul compozitional. Este un fel de carusel din virtejul caruia ies la lumina din cind in cind imagini bine articulate, ce vin sa dea un accent, sa particularizeze momentul.
I-am dat acestei creatii un titlu generic: Calatorii imaginare, sugestiv pentru universul pictoritei, alcatuit din fragmente de imagini, de intimplari, framintat de nelinistea de a scoate la suprafata ceea ce imaginatia produce continuu sub impulsul direct al realitatii. Angela Tomaselli se foloseste de aceste repere pentru a marca, dincolo de anecdota, o reactie personala, o atitudine. As semnala in acest sens lucrarile din ciclul Politichiens, vizibil influentate de agresivitatea cu care politicul face parte din existenta noastra cotidiana.
Spiritul de observatie, capacitatea de a surprinde esenta lucrurilor ne dau sentimentul unui spectacol viu la care, imaginativ, participam la trasarea ultimelor tuse de culoare. Dar in spatele acestor compozitii dinamice, cu un desen atit de sigur, de personal, unde pata de culoare pare a se asterne de la sine, se afla nenumaratele caiete de schite, un exercitiu continuu, facut cu o disciplina remarcabila de mai bine de patruzeci de ani. Pentru Angela Tomaselli pictura este modul personal, ratiunea de a exista in aceasta lume.
***
Angela Tomaselli – Arhitecturi şi Amintiri suprapuse
Autor: Maria Magdalena CRISAN
OBSERVATORUL CULTURAL nr. 476 din 11 iunie 2009
Expoziţia Angelei Tomaselli (cu lucrări din ciclurile Arhitecturi şi Amintiri suprapuse), deschisă la Galeria Apollo, este surprinzătoare pentru cei care i-au urmărit creaţia. De această dată, ea se lasă atrasă de spectacolul direct al realităţii, de atmosfera oferită mai ales de peisajul arhitectural descoperit în locurile prin care a călătorit. Arhitecturile ei nu le-aş numi peisaje. Ele nu reprezintă nişte locuri a căror identitate am putea, la un moment dat, să o stabilim. Acestea se înscriu şi ele în universul fabulos cu care ne-a obişnuit Angela Tomaselli de-a lungul anilor. Dar ceea ce se petrece acum pe pînză este diferit de ceea ce vedeam anterior, şi mă gîndesc mai ales la lucrările ultimilor ani. Erau lucrări provocatoare, inspirate de întîmplări cotidiene, pe care ea le înfăţişa cu umor, o înlănţuire de grafii care legau şi dezlegau imagini felurite, aşa cum se întîmplă şi în lumea poveştilor. Era un fel indirect de a relata despre lume, de a se descărca mai ales de aspectele ei negative, cu o agresivitate atenuată, ce căpăta uneori accente dramatice. Ciclul Fabulelor a avut în creaţia ei o anumită permanenţă şi, chiar dacă uneori este întrerupt, el revine de cîte ori realitatea o impune.
între expresionismul liric şi cel fantastic
Acum, spectacolul este mai „relaxat“. Angela Tomaselli a călătorit destul de mult şi este preocupată mai ales de surprinderea spiritului locurilor prin care a trecut. De data aceasta, „amintirile suprapuse“ s-au concentrat în jurul arhitecturilor întîlnite. Au început în Serbia, unde a participat la o tabără de pictură şi a fost impresionată de arhitectura religioasă, de bisericile bizantine de la sud de Dunăre, majoritatea dăinuind din secolele XIII-XlV. A urmat un simpozion în Franţa, aproape de Tour şi Orleans, o zonă bogată în vestigii medievale. În lucrările ei regăsim ecourile acestor peregrinări şi, nu în cele din urmă, redescoperim şi nordul Moldovei cu mănăstirile sale. Este o atmosferă nu neapărat religioasă, aşa cum s-ar putea deduce din temele prezentate, ci, mai degrabă, aş interpreta-o ca pe una a rezistenţei în timp, a dăinuirii, a reperelor. Ne putem gîndi că, în această lume a momentului, a perisabilului în care trăim, Angela Tomaselli a renunţat, deocamdată, la revoltă, la privirea acidă, la nevoia de a-şi exprima spiritul critic prin fabule, aşa cum a făcut-o de multe ori, încercînd acum să înregistreze ceea ce rămîne. În această primă provocare se pare că arhitectura îi oferă expresia cea mai elocventă. Au dispărut din lucrările ei elementele vii, vegetaţia, oamenii sau animalele. Ele fac parte acum dintr-o lume subînţeleasă, ce se perpetuează, iar ceea ce rămîne sînt reperele. Ele induc atmosfera, creează mediul prielnic pentru ca fiecare să-şi dezvolte aici propriile întîmplări, să-şi retrăiască propriile amintiri. Este modalitatea cea mai directă a desprinderii de cotidian. Ea ne reaminteşte că dintotdeauna călătoriile au dus la îmbogăţirea spiritului, dar au reprezentat şi un mijloc de evadare, uneori un nou început, dar, cel mai adesea, au contribuit la menţinerea speranţei, a regăsirii forţei de a merge mai departe.
Alături de ciclul Arhitecturilor, ea prezintă o serie de lucrări din ciclul Amintirilor suprapuse, care ne aduc în sfera picturalităţii de pînă acum. Dar, chiar dacă regăsim elementele preferate – păsări, animale, uneori chipuri umane, într-o încrengătură de grafisme cu care ne-am obişnuit –, mesajul lor este diferit. Nu sînt fabule, nu mai descoperim, sub expresia jucăuşă a imaginii, privirea acidă, revolta, nevoia de a pune ordine în ceea ce îi displăcea. Acum accentul cade pe expresia labirintică a grafiei. Aceste lucrări par a fi nişte hărţi, imaginea unor lumi îndepărtate, un subconştient care ne invadează şi din care se desprind unele accente. Gama brunurilor folosite în general, a tonalităţilor închise este expresia profunzimilor investigate, a unor lumi aflate în adîncuri, din care ies la lumină elemente disparate.
În această expoziţie observăm cîteva noutăţi şi în limbajul plastic al Angelei Tomaselli, mai ales în plăcerea cu care descoperă geometria. Am remarcat în plastica ei, de-a lungul anilor, preocuparea pentru a compune, pentru a structura suprafaţa. Dar, de foarte multe ori, în compoziţiile sale, rolul principal revenea petelor de culoare, tonurilor şi grafiei, care sugera o anume reţea a construcţiei. Acum ea desenează, construieşte, are plăcerea de a pune în prim-plan forma, gestul ei este ferm, fără să sacrifice componenta cromatică. Şi în seria de lucrări din ciclul Amintirilor suprapuse, unde rezolvările plastice ne amintesc de etapele anterioare ale picturii sale, intervin cîteva schimbări. Gama cromatică este mai restrînsă, se lucrează mai mult cu diversitatea tonurilor, accentuînd grafismul, acest element atît de personal al creaţiei sale, dar care capătă şi el acum o altă consistenţă, ce sugerează mai bine expresia labirintică, structurile formale.
Pictura Angelei Tomaselli este un tip de scriitură necriptată, care relaţionează simbolul cu o poveste. La baza picturii Angelei Tomaselli se află cotidianul, intersectat cu amintiri, cu imaginaţia ce lasă uneori să scape viziuni mai greu de tradus, dar aceste lucruri nu impietează coerenţa lucrărilor. În general, din compoziţiile Angelei Tomaselli lipseşte personajul principal. Expresia este dată de ansamblul, ritmul, înlănţuirea elementelor, de un fel de dans cu multe meandre, cu urcuşuri şi coborîşuri, evoluînd, de cele mai multe ori, sub vraja unei muzici ritmate. Alteori, totul pare încetinit, transferat în zona intensităţilor, atunci cînd petele de culoare capătă o mai mare pregnanţă, susţinînd tensiunea compoziţiilor.
Pictura Angelei Tomaselli a evoluat constant între expresionismul liric şi cel fantastic. Ea a preferat întotdeauna un univers bogat, cu multe repere, cu conotaţii uneori disparate, care îşi găsesc expresia în ansamblul compoziţional. Este un fel de carusel din vîrtejul căruia ies la lumină imagini bine articulate, ce vin să accentueze, să particularizeze momentul.
Spiritul de observaţie, capacitatea de a surprinde esenţa lucrurilor ne transmit sentimentul unui spectacol viu, la care participăm, în mod virtual, la trasarea ultimelor tuşe de culoare. Dar în spatele acestor compoziţii dinamice, cu un desen atît de sigur, de personal, unde pata de culoare pare a se aşterne de la sine, se află nenumăratele caiete de schiţe – un exerciţiu continuu, făcut cu o disciplină remarcabilă de mai bine de 40 de ani. Aşa cum ne demonstrează şi acum, pentru Angela Tomaselli pictura este un mod personal, este raţiunea de a exista în această lume.
|
|