"Un catalog care merită o decoraţie" despre Catalogul „The decade auction”al Galeriei numismatice Bogdan Stambuliu
20 XI 2012 Si o nota despre ultima editie a catalogului din 2012:
"Un catalog care merită o decoraţie"
Intocmirea unui catalog, fie el şi de licitaţie nu este un lucru la indemâna oricui.
Deşi, nu sunt un colecţionar sau un cunoscător in materie de decoraţii, nu pot să nu mă entuziasmez când am in faţă o lucrare, documentată şi bogată in piese de colecţie, de o mare frumuseţe aşa cum se prezintă catalogul editat de „Galeria numismatică - Bogdan Stambuliu”.
Intitulat „The decade auction” - lucrarea reprezintă un volum elegant „in quarto” tipărit pe velină extra, având 650 pagini şi 1327 de imagini color, a celor mai cunoscute decoraţii de pe glob.
Licitaţia va avea loc, in ziua de 25 noiembrie 2012, la celebrul hotel vienez „Bristol”, unde in mod obişnuit, au loc asemenea manifestări de prestigiu.
Volumul cuprinde piese de mare valoare, nu numai din ţări cu o bogată istorie, care in decursul anilor, au răsplătit meritele unor oameni prin distincţii de o mai mare sau mai modestă valoare.
Sunt prezentate de asemenea decoraţii care au un anumit fast dintr-o serie de ţări cu o istorie recentă, şi care prin poziţia lor geografică le numim exotice, cum ar fi: Afganistan, Laos, Guineea Ecuatorială, Insulele Comore, Taiwan, Burundi, Gabon, Malawi.
Bineinţeles, un capitol important este dedicat României, a cărei tradiţie in materie de decoraţii civile sau militare este bine statuată, nu numai prin numărul lor, ci şi prin calitatea artistică a liniei şi a culorilor aplicate, ca şi prin valoarea lor de catalog.
Astfel, trebuie subliniată marea frumuseţe şi sobrietate pe care o are Colanul Regelui Carol I, ca şi cel al Regelui Ferdinand, ambele piese având preţuri care depăşesc 30000 euro.
Catalogul deşi, ar părea să fie „depăşit” după desfăşurarea licitaţiei, rămâne şi după acest moment un veritabil instrument de consultare şi de lucru pentru specialişti.
O lucrare utilă, mereu la indemâna celui ce o consultă.
Cu ce rămâi după răsfoirea unui asemenea catalog?
In primul rând cu o solidă imagine estetică. Sunt o multitudine de forme, de asocieri de materiale, de o asortare a cromaticii cu designul decoraţiei, care fiecare a fost proiectată de veritabili artişti.
Nu-ţi poate fi străin şi acel sentiment de mândrie că ai avut posibilitatea să răsfoieşti un material cuprinzător, asemenea unei enciclopedii, care poate să trezească in fiecare cititor, un imbold de viitor colecţionar.
Nu trebuie să minimalizăm şi sentimentul de bucurie, pe care-l simţi, parcurgând paginile, dedicate României şi faptul că ţara noastră este bine cotată, decoraţiile noastre fiind apreciate in lumea intreagă.
Ce să mai spunem, un asemenea catalog nu poate fi decât o sursă emoţională pentru cel care are o colecţie şi-şi regăseşte in paginile catalogului piese din colecţie.
Să nu neglijăm nici factorul educativ, in afara, bineinţeles, a rolului bibliografic-documentar şi strict tehnic, pentru colecţionarii de decoraţii, ţara noastră având mulţi pasionaţi care s-au dedicat studiului acestei discipline şi alcătuirii unei astfel de colecţii.
Florin Colonaş
|
Dimensiune originala:
454x640
|